Kaki Pawagam

Kaki Pawagam

Kaki Wayang Yang Tegar

Breaking

Death Wish 2018

February 12, 2019
Death Wish 2018
Death Wish 2018

Death Wish 2018 filem terbaru lakonan Bruce Willis yang dikeluarkan pada bulan March 2018 dan aku agak terlambat menontonnya. Aku hanya ketahui filem Death Wish 2018 ini melalui rangkaian astro.
Teruk aku ni kan ..hahahhaha.

Filem ini dinamakan Death Wish 2018 sebab ada sequen sebelumnya lakonan Charles Bronson yang membawa 5 siri file mini. File mini seakan-akan sama seperti filem lakonan Charles Bronson cuma di remake dengan lakonan Bruce Willis.

Filem Death Wish 2018   ini mengisahkan Dr. Paul Kersey iaitu pakar bedah trauma di wad kecemasan sering melihat keganasan di wad beliau.  Pada suatu hari apabila iseri dan anak perempuannya dirompak dan diserang hingga  menyebabkan isterinya mati dan anaknya koma. Beliau ingin membalas dendam terhadap pelaku anaknya itu. Sebagai doktor beliau tidak mempunyai kemahiran menembak tetapi beliau belajar perlahan-lahan menembak dan akhirnya menjadi mahir.

Detik pertama beliau mula menjadi hero di bandarnya ialah melihat seorang wanita di rompak di tengah jalan dan selamba jer dia tembak orang tu, Kecoh di serata TV siapakah hero tersebut. Nak dijadikan  cerita semasa beliau merawat pesakit di wad kecemasan beliau mendapati pesakit tersebut memakai jam tangannya yang dicuri semasa rompakan. Dia mula melakukan penyiasatan dan mula membunuh semua perompak yang merompak rumahnya. 

Yang pertama dia selamba jer tembak  di pub orang jahat tu bekerja. Kemudian satu lagi orang jahat yang kerja kat bengkel kereta dengan selamba dia jatuhkan kereta kat kepala orang jahat tu. Memang kejam cerita ini dan dengan selamba jer bunuh orang. Untuk menangkap orang terakhir agak sukar kerana orang yang terakhir tu dah kenal siapa dia.

Pada masa yang sama anak dia pun dah sedar dari koma dan pada masa itu juga orang jahat tu serang rumah dia dengan konco-konconya. Ini memang best sebab dia ada simpan mesingan kat bawah meja dan dia tibai orang jahat tu tanpa perasaan. Anak perempuannya  dia sembunyikan bawah kolong tangga Supaya senang di anak bunuh orang jahat  tersebut.

Filem Death Wish 2018  ini menarik kerana pelakonnya Bruce Willis yang membawa watak dengan baik. Kalau orang lain mungkin tak berapa menjadi kot. Dalam filem ini pihak polis sudah mula mengesyaki Dr.Paul ini tapi kawan dia cover dia baik punya. Di akhir cerita, Dr. Paul terlepas dari semua suspek kerana tiada bukti.

Rating filem Death Wish 2018 ini aku berikan 4/5 sebab ia mempunyai aksi yang melampau dan penuh debaran. Ianya sebuah filem kepada penonton yang mahukan old school fighting tanpa kuasa ajaib. 
Untuk aku filem ini adalah filem wajib tengok walaupun ia tak hebat sangat macam John Wick lakonan Keanu Reeves tapi ia tidak mengecewakan apabila anda menontonnya. Filem ini penuh dengan pembunuhan yang selamba..hihihi.


HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD

February 10, 2019
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD atau HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 3 merupakan kesinambungan francais kisah Hiccup dan naganya Night Fury.

Kisah kali ini agak simple dimana kampung mereka  perkampungan naga Berk diancam oleh pemburu naga iaitu Grimmer yang mahu membunuh Night Fury.

Grimmer adalah pemburu yang licik dan panjang akal hingga mampu menipu dan membakar rumah Hiccup. 

Hiccup merasakan penempatan mereka tidak selamat dan minta semua penduduk Berk berpindah ke tempat lain dan pada masa yang sama ia mempunyai satu tujuan iaitu mencari dunia tersembunyi naga yang diceritakan oleh ayahnya.

Dia berharap semua penduduk Berk dan naga bersembunyi terus di dunia rahsia ini tanpa lagi gangguan dunia luar yang tidak memahami naga.

Namun kedatangan Grimmer serta ditambah kemunculan Light Fury telah mengganggu perancangan Hiccup. Night Fury kini merupakan alpha atau raja naga telah melarikan diri bersama Light Fury telah mematahkan semangatnya.

Atas pujukan Astrid, beliau telah berjaya mencari Night Fury serta menjumpai dunia tersembunyi naga tapi apabila ia tiba disana semua naga menyerang mereka., nasib baik Night Fury selamatkan Hiccup dan Astrid.

Nasib mereka bertambah malang apabila Grimmer telah menangkap Night Fury dan Light Fury. Dengan tertangkap Night Fury maka semua naga berjaya di tangkap oleh Grimmer kerana naga-naga tersebut terpaksa mendengar arahan Night Fury.

Tapi Hiccup dan rakan- rakannya menyerang kawasan musuh dan berjaya membebaskan Night Fury dan semua naga. Itulah secara ringkas tentang filem HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD ini.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD ini jalan ceritanya amat mudah. Cerita untuk kanak-kanak kan, takkan nak kasi berat
 Letak beberapa watak komedi serta aksi naga-naga yang pelik sudah cukup membuat satu panggung ketawa, lagi pun How To Train Your Dragon ni sudah cukup kuat pengaruhnya.

Dengan terbitnya filem HOW TO TRAIN YOUR DRAGON : THE HIDDEN WORLD maka tamatlah kisah Hiccup dan Night Fury. Dimana Night Fury kini telah pergi ke dunia naga dan Hiccup kekal di dunianya.
Rating filem ini aku berikan 5/5 sebab ia merupakan siri terakhir, tiada lagi sambungan. Sedih aku...huhuhuhu.



ALITA BATTLE ANGEL

February 10, 2019
ALITA BATTLE ANGEL

ALITA BATTLE ANGEL

Menonton sebuah filem futuristik pada abad ke 25 dimana bumi selepas 300 tahun zaman The Fall.

Zaman kejatuhan kota langit menentang URM iaitu United Republic Of Mars. Hanya satu kota langit sahaja yang tinggal iaitu Zalem.

Dimana ia menguasai ekonomi dan penduduk di bawah kota mereka oaitu Iron City. Itu sedikit sebanyak tentang zaman tersebut.

Cerita ALITA BATTLE ANGEL bermula apabila Dr. Ido pakar saraf cyber telah menjumpai sebuah cyborg di tempat pelupusan sampah. Beliau telah berjaya  membaiki cyborg tersebut dan memberinya tubuh baru.

Cyborg tersebut hilang ingatan dan ia telah memberi nama baru kepada cyborg tersebut Alita. Pada masa yang sama Alita telah berkenalan dengan Hugo seorang lelaki yang mempunyai impian ke Zalem. Disana ia telah belajar menyertai sukan lasak yang bernama Motoball dan pemenangnya layak pergi Zalem.

Alita mula menyedari siapa dirinya semasa beliau menyelamatkan Dr. Ido dari serangan cyborg jahat.  Dan sedikit demi sedikit ia mula mengenali dirinya apabila ia masuk ke dalam kapal perang URM dan ia menjumpai sut yang dinamakan Bengseker.

Rupanya Alita adalah cybor perang khas URM yang berusia 300 tahun dahulu menentang Nova yang kini menduduki Zalem.

Dalam usaha mengenali dirinya, ia hampir dibunuh dan berkecai badannya. Dan Dr. Ido terpaksa memasang badan Alita dengan sut URM tersebut. Pada masa yang sama, teman lelakinya telah dianiaya oleh Zapan iaitu pemburu upahan. Ia bunuh Hugo sebab Alita telah membelasahnya dan ia balas dendan dengan menganiaya Hugo.

Beliau juga telah cuba dibunuh oleh Nova semasa Alita menyertai saringan awal Motoball. Vector iaitu orang suruhan Nova telah menyuruh mereka membunuh Alita.

Nova berusaha membunuh Alita kerana ingin mendapatkan jantung Alita dari teknologi URM. Tahap kemarahan Alita terhadap Nova sampai kemuncak apabila Hugo mati dibunuh oleh Nova.

Untuk membunuh Nova, Alita harus menyertai pertandingan Motoball dan menjadi juara. Dan kemudian filem ini pun tamat. 

Pehhhh...ada sambungan rupanya filem ALITA BATTLE ANGEL. Dan sampai tamat filem ini aku tak tahu siapa tu Nova. Adakah URM yang jahat atau bumi yang jahat dalam peperangan ni. 

Kena tengok sambungan ler. Rating filem ini aku berikan 4/5 sebab aku benci lihat mata besar Alita..hehehehe. Dah macam filem animasi Jepun ala Hollywood.  Dah macam Avatar plak...