Kaki Pawagam

Kaki Pawagam

Kaki Wayang Yang Tegar

Breaking

Jumanji: The Next Level Sinopsis Dan Review

December 07, 2019
Jumanji: The Next Level Sinopsis Dan Review
Jumanji: The Next Level

Filem sekuel Jumanji kini muncul dengan filem baru iaitu Jumanji: The Next Level yang dibintangi pelakon yang sama dalam filem Jumanji: Welcome to The Jungle. 

Ada penambahan beberapa pelakon baru untuk memantapkan filem ini. Filem ini aku berikan 4/5 bintang.

Sinopsis Jumanji: The Next Level :
Filem ini masih lagi berkisar tentang 4 sahabat dalam filem Jumanji: Welcome To The Jungle iIatu Spenser, martha, Fridge dan Bethany telah tamat sekolah tinggi mereka dan belajar di universiti.

Kehidupan mereka di dunia universiti gembira tetapi hanya Spenser tang mengalami kemurungan tekanan belajar di New York. Pada cuti semester mereka semua mahu bertemu semula, tetapi Spenser merasa rendah diri melihat semua rakan-rakan mereka berjaya.

Lalu Spenser telah membaiki semula alat video Jumanji dan secara tak langsung telah kembali ke Jumanji. Rakan-rakan mereka yang lain mengetahui tindakan mereka dan pergi masuk untuk menyelamatkan Spenser tetapi Bethany tertinggal dan masuk ialah datuk Spenser iaitu Eddie  dan kawan Datuk Spenser iaitu Milo..

Kali ini permainan video mereka ialah melawan Jurgen the Brutal yang telah mencuri permata helang. Mereka hanya boleh pulang setelah memegang permata tersebut dan menyebut Jumanji.

Manakala Bethany yang tertinggal telah meminta bantuan Alex( pelakon dalam filem Jumanji: Welcome To The Jungle) dan mereka telah mEmbantu semua rakan-rakan mereka menentang Jurgen The Brutal.

Jumanji: The Next Level (2019) on IMDb

Review Jumanji: The Next Level :
Pelakon handalan yang membintangi filem ini sudah semesti The Rock Dwayne Johnson serta Jack Black. Secara peribadi untuk aku yang menghidupkan filem ini ialah Jack Black yang memegang watak Prof Shelly Oberon memang terbaik. Watak komedi beliau aku tabik 100% memang kelakar.
Melihat dia dimakan oleh ular sawa serta watak bersahaja itulah kelebihan Jack Black.

Manakala The Rock yang memegang watak Dr. Smolder Bravestone terpaksa berlakon menjadi watak datuk Spenser iaitu Eddie dan Spenser. Memegang dua watak berlainan memang susah. Watak hero Spenser dan orang tua degil Eddie. Lagi satu yang kelakar ialah trade mark The Rock dibawa ke filem ini iaitu angkat kening masa zaman WWF pun kelakar. Rindu dengan mimik muka tersebut.


Perjalanan filem ini sentiasa penuh dengan aksi dan level yang mereka harus selesaikan. Daripada melawan konco-konco Jurgen serta melawan burung unta yang ganas serta monyet liar memang terbaik dan kelakar.


Jumanji: The Next Level

Kelainan dalam filem Jumanji ini ialah setiap watak boleh bertukar jika berendam dalam kolam dan jika mereka berpegang tangan maka mereka akan bertukar tubuh. Ini memang kelakar apabila
Ruby Roundhouse dan Franklin "Mouse" Finbar bertukar tubuh.

Watak baru dalam filem ini ialah Ming dimana watak permainan pertama dimasuki oleh Spenser. merupakan pencuri dan mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka. Dalam filem Jumanji: The Next Level ini watak-watak ini mempunyai kelemahan dan kekuatan  yang terbaru.
Paling kelakar ialah kelemahan makan kek. 

Jumanji: The Next Level

Perubahan terbesar dalam filem ini ialah Jumanji kali ini bukan kisah dalam hutan tetapi di padang pasir dan kawasan salji serta terpaksa memanjat lereng bukit bersalji menentang Jurgen The Brutal. Inilah kelainan terbesar Jumanji.
Filem Jumanji: The Next Level  ini berlainan dengan filem pertama dan ia diberi nafas baru yang layak ditonton oleh keluarga. Dari mula hingga tamat anda tak kering gusi dan ia yang penting ia jug amemasukkan elemen kasih sayang antara dua sahabat serta percintaan. Serta juga salah faham Spenser yang melihat gambar rakan-rakannya, dia ingat rakaan-rakannya gembira.

Jom lihat filem ini..!!!



Initial release: December 4, 2019 (France)

EJEN ALI THE MOVIE 2019 REVIEW DAN SINOPSIS

December 01, 2019
EJEN ALI THE MOVIE 2019 REVIEW DAN SINOPSIS

EJEN ALI THE MOVIE 2019 REVIEW DAN SINOPSIS


Sinopsis:
Ejen Ali memegang peranannya sebagai perisik MATA dan satu-satunya tuan IRIS sekarang. Tetapi tidak diketahui Ali, MATA sedang membangunkan versi baru IRIS, IRIS Neo. Apabila IRIS Neo mula digunakan untuk semua ejen, Ali mula mempersoalkan kegunaannya kepada MATA. Dia didatangi oleh seorang misteri yang bernama Niki iaitu kawan rapat arwah ibunya  Meningkatkan kesetiaannya kepada MATA, Ejen Ali kini akan memulakan pengejaran mendebarkan untuk membongkar hubungan misteri itu.

Pendek kata cerita ini tentang merungkai rahsia ibu Ejen Ali serta mendekati masyarakat pinggiran bandar yang diperjuangkan oleh Nikki iaitu rakan ibuya. Watak Nikki anda akan kenali pada awal-awal tayangan fiem ini.


Review:
Rating filem ini aku berikan 4.5/5, aku akui ia sebuah filem yang amat berkualiti dan agak terperanjat betapa majunya teknologi animasi Malaysia sehingga setaraf dengan dengan filem animasi barat. Dengan bermodalkan RM6.5juta aku amat kagum dengan animasi Ejen Ali The Movie ini.

Filem ini banyak memainkan perasaan dalaman Ejen Ali apabila gajet utamanya iaitu I.R.I.S (Infinity Retinal Intelligence System) telah ditukarkan oleh IRIS NEO yang lebih canggih dan tidak mempunyai bug seperti milik Ali apabila ia cuba menggunakan Overide Mode. kasihan jug amelihat Ali seolah-olah dipinggirkan oleh rakan-rakan ejen yang lain dan kehebatan IRIS NEO lebih hebat dari IRIS Ejen Ali.

Dalam filem ini unsur jenaka pasti ada terutama dari rakan-rakan Jeneral Rama iaitu bapa angkat Alicia yang meniaga kedai mamak mula menyanyi. Memang kelakar, tak sangka ada unsur nyanyian dalam filem ini. Tak lupa juga watak kelakar Uncle aka Ejen Bakar yang menceriakan suasana aksi dalam filem ini.

Teknologi senjata yang digunakan dalam filem ini memang hebat. Aku pun tak terfikir pencipta animasi Malaysia boleh mencipta satu trademark penggunaan bahasa seperti Zapareum iaitu tenaga terbaru serta senjata-senjata futuristik yang hebat. Meliat Ejen Ali mengawal robot  menggunakan sistem Overide Mode IRISnya serta bagaimana NIkki memakai sut berteknolgi tinggi malah melihat sistem pengangkutan menggunakan dron sahaja.

Tak malu aku katakan Ejen Ali ini setaraf dengan Lord Of  The Ring/ Harry Potter yang mencipta dunia mereka sendiri dengan kata-kata serta latar belakang yang berlainan dari dunia realiti kita. Ejen Ali boleh mencipta dunia animasi mereka sendiri jika diberikan masa. Melampau pujian aku ini yerr..hehehehe.

Ransangan aksi menonton filem ini aku katakan belum sampai kemuncaknya lagi TETAPI filem ini mensasarkan untuk golongan kanak-kanak maka aku rasa ianya terbaik. Aku biasa juga menonton filem aksi animasi seperti Godzilla dan lain-lain. Kalau dibanding tahap aksi filem Ejen Ali dengan filem aksi yang lain ada kekurangannya. Sebaiknya berilah aksi yang agak hebat terutama masa Ali kuasai robot di bangunan Vikram atau pertarungan dengan semua Ejen MATA menentang Nikki .Ini pandangan peribadi aku yer..

Tahap kesedihan filem ini boleh diberikan umpph lagi terutama waktu Ejeb Ali berjumpa dengan ibunya di Dimensi IRIS. Tapi tahap kesedihan tu tak sampai kepada penonton sehingga nak menangis. Kita tengok rileks jer walaupun Ejen Ali menangis dalam filem tersebut. Sayang plot sedih dah ada tapi tak digunakan semaksimumnya..

Keseluruhannya filem Ejen Ali The Movie ini filem wajib tonton unruk semua ahli keluarga. Filem yang baik!!!




Directed byUsamah Zaid Yasin
Written byUsamah Zaid Yasin
Shafiq Isa
Fuad Md Din
Based onEjen Ali by Usamah Zaid Yasin
StarringIda Rahayu Yusoff
Nabilah Rais
Azman Zulkiply
Noorhayati Maslini Omar
Shafiq Isa
Salina Salmee Mohd Ali
Abu Shafian Abd Hamid
Ahmad Sufian Mazilan
Megat Zahrin Megat Hisham
Altimet
Music byAzri Yunus
Hakim Kamal
Edited byAndi Abdul Ghani
Reuben Singham
Production
company
Distributed byPrimeworks Studios
Release date
  • 28 November 2019 (Malaysia)
Running time
97 minutes
CountryMalaysia
LanguageMalay
BudgetRM6.5 million

WIRA 2019 SINOPSIS DAN REVIEW

November 26, 2019
WIRA 2019 SINOPSIS DAN REVIEW
WIRA 2019 SINOPSIS DAN REVIEW


TAJUK : WIRA
Tarikh Tayangan : 21 November 2019
Pengarah : Adrian Teh
Terbitan : Multimedia Entertainment, ACT 2 Pictures, Golden Screen Cinemas dan Astro Shaw
Pelakon : Hairul Azreen, Fify Azmi, Ismi Melinda, Dato Hilal Azman, Josiah Hogan, Dain Said, Yayan Ruhian, Henley Hii
SINOPSIS WIRA
Mengisahkan Hassan (Hairul Azreen) yang telah membawa diri meninggalkan keluarganya sejak kecil dan kemudian menyertai tentera kerana tidak sanggup melihat keluarga serta orang sekelilingnya dikawal oleh Raja (Dain Said). 
Setelah menyempurnakan khidmat untuk negara, Hassan kembali ke pangkuan keluarga demi menyelesaikan hutang adiknya Zain (Fify Azmi) atas kekalahan pertandingan MMA yang dianjurkan oleh Raja. Hassan dan Zain perlu bertanding sekali lagi dengan anak-anak Raja, iaitu Vee (Ismi Melinda) dan Rayyan (Josiah Hogan).
 REVIEW
Rating filem ini aku berikan 4.9/5 kerana dari mula hingga akhir aksinya memang mendebarkan. Dari permulaan filem Zain yang berlawan tinju di gelanggang hinggalah aksi kamikaze adik beradik ini menumpaskan Raja iaitu mafia tempat tinggal mereka,
Jika anda meminati aksi old school fighter inilah filem yang patut anda tonton. Lakonan hairul semenjak dari Paskal hingga ke filem Wira makin baik. Memang real teknik pergaduhan mereka .

Dan buat pertama kali aku melihat pelakon wanita Malaysia bergaduh dengan gay ayang wau!!! iaitu Zain lakonan Fify yang tidak kekok dalam melakonkan aksi lasak ini. Memang teruja kau melihatnya. Pelakon wanita yang jahat lakonan Ismi Melinda juga tak kurang hebatnya. 

Aku bukan femininisme atau seksual yer..tetapi mutu lakonan pelakon wanit aini tak lembik macam filem-filem Malaysi ayang lain. Macam jantan si Fify ini berlawan..aku pun naik takut..

Babak perlawanan Hassan dengan Ifrit lakonan Yayan Ruhian yang pernah kena pukul dengan John Wick ke 3. Adik beradik Munas tak mampu nak makan mamat ini. Pergaduhan mereka memang mengambil masa dalam filem ini tapi berbaloi melihat seni pertahan diri yang unik ini.
Jangan tak tahu Yayan pernah membintangi filem antarabangsa termasuklah Star Wars : The Force Awakens, The Raid, The Raid 2, Yakuza Apocalypse,  dan terbaru adalah John Wick Chapther 3.
WIRA 2019 SINOPSIS DAN REVIEW

Selain itu filem ini juga berkisar tentang kisah kasih sayang antara anak dan bapa mereka yang akhirnya berakhir dengan kematian. Memang sedih melihat Zain dan Hassan menangis melihat bapa mereka di bakar hidup-hidup oleh watak antagonis Raja ini.
Tapi kalau bab sedih ini kasi Remy Ishak lebih hidup lagi ler. Hairul ini bab melawan aku boleh katakan kalah Remy ishak dan Zul Ariffin. 
Setiap pelakon ada kelebihan masing-masing. Betul kan. Cuma hairul punya watak sedih tak sampai tapi Zain watak sedihnya sampai juga..hehehehe.

Buat pertama kali aku ingin mengatakan filem ini setanding dengan filem Hollywood ler. Dari segi gaya pertarungan memang dahsyat giler. Wajib tonton.

Cuma satu jer aku nak komplen. Pada akhir filem ini ada watak sambungan  filem Paskal. Aku pun tak faham kenapa ada watak filem Paskal dalam filem Wira ini. Nak kata buat sambungan tak mungkin sebab watak Hassan dalam filem ini tak kena mengena dengan filem Paskal ini.