Kaki Pawagam

Kaki Pawagam

Kaki Wayang Yang Tegar

Breaking

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

December 07, 2018
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Seperti yang sudah kamu baca sebelumnya, film ini akan mengungkapkan hal yang lebih dalam tentang Gellert Grindelwald (Johnny Depp). Karakter jahat dengan rambut putihnya yang sudah muncul di film pertama Fantastic Beast.

Jika kamu mengikuti cerita yang pertama, Gellert Grindelwald sudah berhasil dilumpuhkan dengan susah payah oleh Newt Scamander (Eddie Redmayne). Namun, ketika dalam masa tahanan Grindelwald berhasil melarikan diri dan bersiap membuat kekacauan yang mengerikan.

Salah satunya adalah mengacaukan kehidupan muggle (manusia non-sihir). Belum habis cerita tentang bagaimana mengalahkan Gellert Grindelwald, Fantastic Beast akan menawarkan sejumlah cerita-cerita menarik laginnya.

Rating filem ini aku berikan 4.5/5 kerana kekalutan serta jalan cerita yang penuh misteri.

Aku tahu ada yang dah tengok filem agak sukar memahami jalan cerita ni. Apa yang aku boleh katakan anda wajib kena tengok filem Fantastic Beasts episod pertama. Baru anda kenal siapa Jacob, Quinee dan teman wanita Newt iaitu Tina yang kini telah menjadi Auror.
Dan bagaimana Grindelwald ditangkap pada episod pertama.

Kalau anda tak tengok episod 1. Jangan tengok filem Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald ini.

Kedua ialah anda kena ketahui jalan cerita Harry Porter kesemua episod. Baru anda faham lebih detailed. Sebagai contoh, ujudnya nama Nagini dalam filem Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald yang menjadi kekasih Credence. Jika anda tengok Harry Porter, Nagini ialah ular kesayangan Voldermont. Ingat tak?

Aku rasa filem sequel Fantastic Beasts ini ialah sejarah bagaimana Albus Dumbledore menjadi penyihir terkuat serta keturunan Voldemort.

Filem Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald terbaik utk peminat J.K Rowling ler.







POLIS EVO 2 TERBAIK

December 01, 2018
POLIS EVO 2 TERBAIK
POLIS EVO 2
Filem Polis Evo 2 terbitan Astro Shaw bakal ditayangkan di pawagam bermula 22 November 2018 ini. Filem ini diarahkan oleh Joel Soh dan Andre Chiew. 


Menampilkan gabungan pelakon 3 buah negara dimana daripada Malaysia menampilkan Shaheizy Sam, Zizan Razak, Erra Fazira, Soffi Jikan, Shafiq Naswip, Riz Amin, Hairul Azreen, Dennis Yin, Hairie Othman, Rusdi Ramli. Pelakon Singapura menampilkan Hasnul Rahmat, Jeff Catz dan Fir Rahman. Manakala pelakon Indonesia dibintangi oleh Raline Shah, Mike Lucock dan Tanta Ginting.


TAJUK : POLIS EVO 2
Genre : Aksi
Tarikh Tayangan : 22 November 2018
Pengarah : Joel Soh & Andre Chiew
Produksi : Astro Shaw & Blackflag Sdn Bhd
Pelakon : Zizan Razak, Shaheizy Sam, Raline Shah, Hasnul Rahmat, Erra Fazira, Mike Lucock, Tanta Ginting, Soffi Jikan, Ramdan Misnon, Syafie Naswip, Riz Amin, Jeff Catz, Hairul Azreen, Fir Rahman Dennis Yin


SINOPSIS POLIS EVO 2
Inspektor Sani dan Khai kini terlibat dalam sebuah misi pengintipan di sebuah pulau terpencil di pantai timur. Suasana bertukar keruh apabila sekumpulan pengganas yang diketuai oleh Hafsyam Jauhari menyerang dan menawan pulau tersebut. Sani ditahan oleh kumpulan pengganas itu bersama dengan 200 orang kampung yang dijadikan tebusan, manakala Khai pula terperangkap di kawasan kampung. 


Sani cuba melawan ketua kumpulan pengganas itu dari dalam tempat tahanan selepas menyaksikan sendiri keganasan kumpulan tersebut. Khai pula berjaya menemui seorang polis perisik dari Indonesia dan 4 orang anggota pasukan khas yang dihantar oleh kerajaan Malaysia. 


Mereka bertujuh ini bersama-sama menyahut cabaran yang paling getir dalam kerjaya mereka sebagai polis untuk menumpaskan Hafsyam Jauhari bersama kumpulannya dan menyelamatkan lebih 200 tebusan di pulau itu.


RATING DAN REVIEW
POLIS EVO 2  boleh aku berikan rating 3.5/5. Sebuah filem aksi yang hebat dan hampir sebaik filem Paskal. 


POLIS EVO 2  tahun ini agak mencabar dari segi rating kerana tahun ini banyak filem melayu yang meletop dan kehadiran POLIS EVO 2  haruslah lebih baik dari itu. Itulah cabarannya.


Tidak mengecewakan aksi lawan oleh pelakon filem ini terutama Shaheizy Sam pelakon kelas A yang menghidupkan filem ini. Zizan Razak juga berjaya memainkan emosi yang terbaik apabila rakannya ditembak dihadapan matanya. Tanpa mereka aku rasa filem ini mesti boring.


Dari mula hingga akhir, filem ini penuh dengan aksi yang tidak menjemukan. Tembak menembak dan aksi lawan memang nampak real dan memberi kita debaran yang tinggi.


Kenapa aku berikan 3.5 kerana dalam filem ini semua orang baik mati termasuk polis anti pengganas. Yang hidup si Khai dan Sani. Lain semua mati. Dah macam filem omputih zaman 90an lakonan Arnold filem Comander..hehehe.


Akhirnya semua pengganas yang ramai serta polis mati dikerjakan.  Yang hidup dua hero kita ni. Tak logik walaupun ia cuba dilogikkan oleh pengarah. But it fun melihat hero kita terutama Khai beraksi mati- matian. Kena tikam dan tembak tapi steady jer..

Lagi satu ia dapat 3.5 rating ialah bantuan dari  unit luar lambat sangat. Hero kita dengan awek Indon serta dengan polis anti pengganas seramai 4 orang terpaksa mempertahan kawasan tebusan dari diceroboh selama 30 minit.!!!


7 orang bermatian pertahankan orang kampung yang jadi tebusan dari diserang oleh pengikut Imam Husyairi. Itu tak logiknya. Kita ada speed boat dan ada helikopter, nak hantar bantuan amik 30minit. Hingga semua pengganas mati, dia orang tak sampai- sampai lagi. Satu lagi cerita epik yang biasa kita tengok dalam filem 90an..hihihihi.


Itu pendapat aku ler. Sebab itu ia dapat 3.5, kalau tak konpem 4.8/ 5 aku kasi markah.

PASKAL THE MOVIE

November 07, 2018
PASKAL THE MOVIE

 Filem PASKAL THE MOVIE agak terlewat aku menontonnya setelah hampirsebulan ditayangkan di pawagam. Sebuah filem semangat patriotik serta mainan jiwa yangmanakah penting samada negara atau ibu.

Rating filem ini aku berikan 5/5 bukan kerana kesan khas atau skill aksi yang menarik dan tulen. Tetapi semangat yang mesti ada pada jiwa semua rakyat Malaysia sebagaimana anggota Paskal mengorbankan diri mereka untuk negara dan pada yang sama pandangan keluarga atau masyarakat yang tidak memahami diri mereka.




SINOPSIS
PASKAL THE MOVIE mengisahkan tentang Leftenan Komander Arman Anwar, seorang anggota Pasukan Khas Laut (PASKAL) iaitu pasukan elit Tentera Laut Diraja Malaysia. Namun ibunya tidak merestui pekerjaannya kerana ayahnya juga seorang ahli PASKAL yang telah terkorban semasa menjalankan tugas. Apabila rakan sepasukannya terkorban dan seorang lagi diberhentikan, Arman membuat keputusan untuk berhenti. Namun, dia terhimpit dengan misi terakhir yang perlu diselesaikan.


Watak Laksamana Komander Arman Anwar yang dipegang oleh Hairul Azreen telah diinspirasi daripada watak Panglima PASKAL, Laksamana Pertama Anuar Bin Alias. Selain daripada itu, watak-watak lain adalah hanya rekaan sahaja.

Uniknya, filem ini bakal membuka minda penonton kepada tanggungjawab, kredibiliti serta pengorbanan anggota PASKAL yang terpaksa dipikul demi keselamatan negara tercinta.

Sementara itu, pengarah fotografi, Yong Choon Lin juga memberi kehebatan sinematografi dari pembukaan hingga penamat filem, antaranya banyak menyaksikan pemandangan indah di Semporna, Labuan, Kota Kinabalu dan Turki.

Setiap adegan juga diperkuatkan dengan susunan muzik skor yang kemas bagi membangkitkan perasaan penonton.

Pengarah & Penebit : Adrian Teh
Pelabur : Asia Tropical Films Sdn Bhd, Golden Screen Cinemas Sdn Bhd, Multimedia Entertainment Sdn Bhd, Granatum Ventures Sdn Bhd & Astro Shaw Sdn Bhd
Pengedar Filem : GSC Movies Sdn Bhd 
Produksi: Asia Tropical Films Sdn Bhd
Kos Produksi : RM 10 Juta
Tarikh Penggambaran : 10 Mac 2018 - 30 Mei 2018
Lokasi Penggambaran : Kuala Lumpur, Lumut, Kota Kinabalu, Labuan, Sempirna & Turki Durasi
Filem : 115 minit
Tarikh Tayangan : 27 September 2018