Kaki Pawagam

Kaki Pawagam

Kaki Wayang Yang Tegar

Breaking

JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN

September 20, 2018
JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN
JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN
JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN aku tengok semalam. Filem ini adalah kesinambungan ke 3 filem Johny English. Rasanya tak perlu dikatakan tentang Johny English ini kerana watak ini memang dikenali ramai dengan pelakon Rowan Atkinson atau popular dengan nama Mr. Bean.

JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN kali ini berkisar London telah diserang dengan serangan siber dan semua nama ejen M17 telah terdedah. Mahu tak mahu M17 terpaksa memanggil semula ejen lama mereka dan English telah terpilih untuk mengetuai siasatan. Dalam filem ini Johny English tanpa Bough memang tak sah. Bough adalah penyelamat Johny English sejak dari dulu lagi.

Dimana penjenayah digital iaitu Jason Volta telah memperdayakan Perdana Menteri Britain dengan mengambilalih data digital Britain setelah menakutkan London dengan memutuskan kawalan trafik dan sebagainya.

Volta bercita-cita ingin menguasai data digital negara Eropah semasa mesyuarat G17 diman ia memaksa semua pemimpin negara G17 membenarkan beliau mengawal data mereka. Tugas English ialah menghalang Volta tetapi macam biasa ia dihalang oleh Perdana Menterinya sendiri akibat hasutan Volta.

Bagaimana Johny English menghalang rancangan jahat Volta? Siapakah wanita misteri yang cuba membunuh Johny English?

Dari mula lagi filem ini memang kelakar sangat. Paling kelakar ialah semasa  English minum bersama dengan ejen rahsia Rusia yang cun iaitu Ophelia. Gaya lebih tapi payung minuman sampai tercucuk kat hidung.

Selain itu English yang buta IT tak nak pakai semua teknologi digital memag kelakar terpaksa pakai pndok telefon untuk telepon M17. Selain itu bagaimana ia telah melancarkan misil dari kapal selam nuklear.

Nak cerita tentang kelakar memang banyak. belum lagi tentang kebodohan Johny English ini. wajib tengok JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN  dan aku rasa anda pun setuju.









BLEACH LIVE ACTION (2018)

September 18, 2018
BLEACH LIVE ACTION (2018)
BLEACH LIVE ACTION (2018)

Bleach live action atau Bleach The Soul Reaper Agent Arc merupakan film animasiJepun  di tahun 2018 yang dicipta oleh Shinsuke Sato dan ditulis oleh Shinsuke Sato dan Daisuke Habara. Filem Bleach sendiri yang mempunyai beratus episod ini memang popular pada kalangan peminat animasi.

Filem Bleach dibintangi oleh Sota Fukushi, Ryo Yoshizawa, Hana Sugisaki, Erina Mano, Taichi Saotome, Yu Koyanagi, Miyavi, Masami Nagasawa, Seiichi Tanabe, Yosuke Eguchi. Film Bleach di siar pada  20 Julai 2018 di Jepun.

Bleach live action bercerita tentang seorang pahlawan yang bernama Ichigo Kurosaki (Sota Fukushi) seorang remaja yang berambut oren dari daerah Karakura Town yang boleh  melihat hantu. Ichigo Kurosaki telah mampu melihat kematian sejak masa kanak-kanak. Hingga membawa kematioan ibunya yang dibunuh oleh Hollow Grand Fisher.

Bakat yang dimiliki oleh Ichigo Kurosaki memungkinkan dirinya bertemu dengan Rukia Kuchiki (Hana Sugisaki) seorang Soul Reaper yang misinya aitu menghantarkan jiwa orang yang mati dari dunia hidup menuju ke Social Society sambil bertempur dengan melawan Hollows yang merupakan raksasa jiwa yang tersesat.

Hollows mampu membuat membahayakan hantu maupun juga manusia. Pada saat Rukia Kuchiki terluka parah pada saat mempertahankan keluarga dari Ichigo Kurosaki dan keluarganya dari Hollows. Rukia telah memindahkan kuasanya kepada Ichigo dan Ichigo menjadi Soul Reaper.

Hal ini mengakibatkan Ichigo Kurosaki dapat bertarung untuk menggantikan Rukia Kuchiki untuk sementara hingga dia dapat memulihkan kekuatan dirinya. Akan tetapi Ichigo Kurosaki mendapati dirinya dalam pertarungan di luar imaginasi. pertama menentang hollow dan kedua menentang Soul Repaer Renji dan guru Rukia yang mamhu membunuh mereka kerana memindahkan kuasanya.

Rating filem Bleach live action ini aku berikan 4.8/5, sebab memang terbaik. Pengarah cuba memasukkan seberapa banyak elemen dari filem animasi ini. selain itu grafik yang ditunjukkan memang hidup dan berkesan. Dan aku memang peminat Bleach dari dulu lagi.

Semasa Ichigo melawan Grand Fisher kita dapat melihat tornado dan raksasa diolah sebegitu baik dan nampak real. Selain itu pakaian serta senjata Soul Reaper memang awesome, kagum melihat pedang Ichigo!!

Cuma aku rasa macam berserabut melihat raksasa Hollow yang banyak tangan hingga ia nampak berselerak. Namun ia tetap menarik. Bukan senang membuat cerita kartun animasi dijadikan filem lakunan oleh manusia. Prop dan grafik mesti hampir sama dengan filem animasi, apatah lagi bagi peminat tegar Bleach sudah tentu dapat melihat perbezaan animasi dengan filem ini.

Dalam filem Bleach animasi Bleach kekuatan Ichigo ialah semangat kentalnya hingga membolehkan beliau menjadi Soul reaper separa hollow kalau tonton animasinya. Aku menunggu punya dan akhirnya dapat melihat semangat kental Ichigo dibelasah oleh guru Rukia namun ia berdiri setiap kali dibelasah. sedih bro....huhuhuhuhu.


Filem ini adalah filem wajib tonton untuk peminat animasi Jepun!!!






PEPPERMINT

September 13, 2018
PEPPERMINT
Peppermint


“Peppermint” menceritakan kisah ibu muda Riley North (Garner) yang terbangun dari koma setelah suami dan putrinya mati  dalam serangan brutal oleh sekelompok penjahat. Ketika sistem undang-undang  malahan melindungi para pembunuh dari keadilan,

Riley berusaha mengubah dirinya dari warga biasa menjadi seorang pengadil terhadap orang-orang yang dilindungi hukum yang korup. Menyalurkan rasa frustrasi ke dalam motivasi pribadi, ia menghabiskan bertahun-tahun melatih dirinya, mengasah pikiran dan menyimpan dendamnya untuk menjadi kekuatan yang tak terhentikan – menghindari dunia bawah, LAPD dan FBI – ia memberikan arti baru bagi keadilan.

Setelah lima tahun berlalu, ia kembali ke bandar yang membunuh anak dan suaminya dan mula menghapuskan sindiket dadah yang bertanggungjawab membunuh suami dan anaknya.

Rating filem ini aku kasi 4.8/5 kerana yang berlakon ialah heroin kegemaran aku iaitu Jennifer Garner yang pernah membintangi filem aksi Elektra. Semenjak itu beliau tidak lagi berlakon genre filem aksi yang aku rasa sinonim dengannya.

Dalam filem PEPPERMINT  ini, aksi adalah tunjang utama dimana Riley North membunuh satu persatu sindiket hinggalah ke boss mereka . Aksi pergaduhan ini aku boleh katakan seperti filem John Wick atau John Reacher dimana aksi pergaduhan yang klasik dan penuh kekejaman. Malah pelakon seperti Jennifer Garner ini sudah mempunyai nama daalm filem aksi sudah tentu kita akan melihat pertarungan ganas dan kejam. Inilah intipati filem PEPPERMINT.

Selain pada itu filem ini juga menunjukkan masyarakat akan menjadi rosak jika undang-undang di bawah kuasa penjahat dan polis korup. Itulah sebabnya ujud Riley North.

Jika anda gemarkan aksi filem pertarungan klasik tanpa ada guna superpower maka inilah filemnya.
Pelakon yang baik serta suasana filem yang mendebarkan.! PEPPERMINT

Lagi satu, Jennifer garner ini aku lihat makin cantik pula...hahahaha